donderdag 6 november 2014

Een goeie voorbereiding = ’t halve werk

Wil je mensen meenemen in het verankeren van duurzaamheid in jouw bedrijf of organisatie dan is het belangrijk duidelijk te zijn wat je van hen vraagt: wat ze anders moeten doen en wat ze moeten laten.

Dit staat er heel kort door de bocht. Maar als jij degene bent die verantwoordelijk is voor de verankering kun je dit ter voorbereiding voor jezelf wel als ‘check’ gebruiken’: wat vraag je van mensen? En hoe stimuleer en faciliteer je  hen om de verandering door te voeren?

Dit vraagt een helder beeld van waar je naar toe wilt: in de beweging van A naar B, hoe ziet de B er dan uit? Wat zijn de gewenste resultaten, zijn die meetbaar, verifieerbaar, communiceerbaar oftewel SMART gestelde ijkpunten. IJkpunten als hulpmiddel om samen te kijken of je op het juiste spoor zit, of dat er bijgesteld moet worden. Het proces, binnen een team, op weg naar een heldere  B kan daar onderdeel van zijn.

In de workshop ‘de groene VERANDERBRIL’ is de veranderboekhouding één van de tools om scherp te krijgen of de gewenste verandering meer oplevert dan het kost. Belangrijk daarin is om belangen van verschillende stakeholders in de verandering te wegen. Voor één van de deelnemers aan een workshop werkte het heel bevrijdend; namelijk dat je ook kunt besluiten iets niet te doen….omdat het teveel kost.

En misschien zijn er diverse wegen om bij een duurzaam plan B te komen. Schets mogelijkheden, vraag rond, doe suggesties en laat mensen bijdragen, aanvullen en kiezen.

Heb je behoefte om jouw B aan te scherpen en te toetsen op haalbaarheid? Wil je jouw impact op de verankering van duurzaamheid vergroten? Op 18 november is er weer een workshop De groene VERANDERBRIL in Bussum. Meedoen? Klik hier http://www.fairbusiness.nl/home/workshop-de-groene-veranderbril/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten