vrijdag 14 november 2014

Is het weerstand, of ….?

Komt dit bekend voor?
·   duurzaamheid heeft nu geen prioriteit
·     we gebruiken toch groene stroom?
·     waarom moeten wij energie besparen als de directeur in een dikke auto blijft rijden?
·     de klant vraagt er niet om

Je organisatie verduurzamen betekent voor de mensen die er werken een verandering.  Dat roept vaak weerstanden op. Wellicht vraag je je af waardoor dat komt. Mensen veranderen immers voortdurend; ze verhuizen, beginnen aan een nieuwe baan, krijgen kinderen, noem maar op. Dus vanwaar die weerstand als het om een verandering in je organisatie gaat? En dan vooral nog eentje die – in jouw ogen - ons allemaal ten goede komt. 

Om mensen mee te krijgen heb je een goed verhaal nodig. Je schetst een visie voor de lange termijn en verwacht dat mensen die onderschrijven. Als dat van mensen vraagt dat ze vanaf morgen anders moeten gaan handelen, zich anders gaan gedragen dan zijn ze daar niet altijd blij mee.  Dat vertaalt zich vaak in tegenwerpingen en bezwaren, kortom weerstand.  Vaak liggen onder die tegenwerpingen de zorgen van mensen over wat de verandering van hen of van het team gaat vragen.

-          Ze zijn nog niet helemaal overtuigd van het nut van de nieuwe koers.
-          Of ze vragen zich af wat het betekent voor hun werkzaamheden.
-          Kunnen ze dan nog wel werken zoals ze gewend zijn.
-          Ze willen wel mee in de verandering, maar weten niet hoe.


Een veranderaar die bereid is te kijken en te luisteren wat de boodschap of zorg is onder de weerstand krijgt informatie over wat nog niet helder is voor het team. Door te luisteren en met elkaar in gesprek te gaan komt er rust in de oplaaiende emoties. Weerstand is een indicatie dat je nog niet alles gedaan hebt om het team mee te krijgen in je verandering. Wellicht is jouw verhaal wel duidelijk, maar heb je ook naar hen geluisterd?


In de workshop De groene VERANDERBRIL staan we uitgebreid stil bij wat het van mensen vraagt om te veranderen. De eerstvolgende is op 18 november a.s. in Bussum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten